HMS-arbeid er viktig for alle bedrifter. I denne artikkelen forteller vi deg steg for steg hvordan du kan gå frem med arbeidet og til slutt sitte igjen med en solid HMS-plan for din bedrift.
Vi har etter hvert skrevet mange gode artikler og praktiske ressurser rundt HMS. I dette innlegget samler vi noen av dem for å gjøre jobben enklere for deg.
Men aller først, her har du en grei ressurs å lene deg på gjennom artikkelen:
Les: Den komplette oversikten over HMS-begreper
Hvem har ansvar for hva i HMS-arbeidet?
Mange før deg har klødd seg i hodet og lurt på "HMS, ja, hvem skal egentlig gjøre ditt og datt?". Det har vi tidligere gitt et godt utgangspunkt for i artikkelen under:
Les: Hva er ditt ansvar i arbeidet med HMS?
Visste du at bedriftshelsetjenesten kan hjelpe deg med å sette opp et HMS-system, eller gå gjennom det du har?
Les mer om hva bedriftshelsetjenesten kan gjøre for deg og din bedrift her
HMS-arbeid skal organiseres i et system
HMS-arbeidet skal jobbes systematisk med, og dokumenteres. Derfor snakker vi ofte om HMS i et system, eller internkontroll som det også kalles. Internkontrollen reguleres i en forskrift som blir kalt ... *trommevirvel* ... internkontrollforskriften!
Det er viktig for alle ledere å kjenne til innholdet i internkontrollforskriften og vite hvilke krav den stiller til HMS-arbeid, siden det er leders ansvar at denne blir fulgt. Det har vi heldigvis gjort så enkelt som mulig for deg i denne artikkelen:
Les: Hva er internkontrollforskriften?
Les også: Hvorfor trenger du et system for HMS-arbeid?
Risikovurdering er en viktig del i HMS-arbeid
En sentral del av HMS-arbeid er å kartlegge risikoer i deres arbeidsmiljø, og deretter vurdere risikoen. Men hva innebærer egentlig det?
Les også: Risikovurdering: Slik bruker du et risikodiagram
Avvik gir et levende HMS-arbeid
For å i det hele tatt oppdage og få muligheten til å risikovurdere noe, må dere ha muligheten til å melde avvik. Mer om hva avvik er og skjema for avviksregistrering finner du her:
Les: Avvik: hva er avvik? [+Gratis skjema for avviksregistrering]
Godt HMS-arbeid er avhengig av en oppdatert internkontroll
Det kan være fristende å gjøre noe en gang og tenke at da er du ferdig med det. Ditt forrige besøk hos svigermor var nok ikke det siste, og du er nok heller ikke ferdig med HMS-arbeidet etter første oppsett.
Internkontrollforskriften forteller oss at vi skal både overvåke og gjennomgå internkontrollen. For nye lovendringer, eller nye ansatte er bare noen av de tingene som kan føre til forandringer i HMS-arbeidet. I artikkelen under har vi skrevet hvordan du kan gjøre en gjennomgang.
Les: Internkontroll: Slik gjør du en revisjon av internkontrollen
Få et oversiktlig HMS-arbeid ved å bruke et HMS-årshjul
Et HMS-årshjul er et praktisk virkemiddel for å holde oversikten på HMS-arbeidet dere skal gjennomføre.
Les: Slik lager du et HMS-årshjul [+ Gratis årshjulmal]
HMS-arbeid skal dokumenteres – men hva?
Kort fortalt forteller internkontrollforskriften oss at vi skal dokumentere 5 av de 8 punktene i internkontrollen. Dette skal dokumenteres:
- HMS-målsetting
- Hvordan HMS-arbeidet er organisert
- Kartlegging og risikovurdering av farer i arbeidsmiljøet
- Avviksrutine
- Rutine for revisjon av HMS-arbeidet
Vi har skrevet en artikkel om dokumentasjon i HMS-arbeidet tidligere.
Les: Dette skal dokumenteres i HMS-arbeidet
Tar du utgangspunkt i disse artiklene har du et godt utgangspunkt til HMS-arbeidet. Vil du ha et enda bedre utgangspunkt kan du laste ned vår e-bok HMS-guiden for leder. Der får du i tillegg masse gode eksempler og praktiske tips!