Hva er HMS-kurs?

5 min lesetid
12.09.24 21:04

HMS-kurs er avgjørende for å sikre en trygg og sunn arbeidsplass. I mange tilfeller er det krav til å gjennomgå denne opplæringen. Men hva er egentlig HMS-kurs?

HMS-kurs gir opplæring i helse, miljø og sikkerhet (HMS) og finnes i ulike varianter, inkludert kurs rettet mot ledere, verneombud og ansatte. Kursene tilbys både digitalt og fysisk, og for noen roller, som ledere og verneombud, er opplæringen lovpålagt. HMS-kurs kan også være en frivillig, men verdifull investering for å styrke arbeidsmiljøet.

I denne artikkelen får du vite mer om hva HMS-kurs er og hvem som har krav til å gjennomføre opplæringen. Finn ut hvilke HMS-kurs som passer for din rolle, og sørg for at din bedrift oppfyller lovkravene.

 

5.2-a

HMS står for helse, miljø og sikkerhet. Vi har laget en egen temaside med masse enkel og god info om HMS som er nyttig for deg dersom du er ny på området, eller trenger å friske opp kunnskapen.

Temaside for HMS: helse, miljø og sikkerhet

 

Innhold

 

nøkkelpunkt

Nøkkelpunkter

check-2HMS-kurs er opplæring i helse, miljø og sikkerhet
check-2Ledere, verneombud og AMU-medlemmer har krav til å gjennomgå opplæring i HMS
check-2Gjennomført opplæring skal dokumenteres, f.eks. med kursbevis

 

HMS-rådgiver Peter

 

Hva er HMS-kurs?

Et HMS-kurs er ganske enkelt en læringsarena for å få på plass den nødvendige opplæringen innenfor HMS. Kurset skal gjøre deg mer kvalifisert i emnet helse, miljø og sikkerhet.

Det finnes mange tilbydere av HMS-kurs siden disse kursene ikke har en godkjenningsordning. Arbeidstilsynet gir derimot noen retningslinjer for hva HMS-opplæring skal inneholde.

Fysiske og digitale kurs for opplæring i HMS

Det finnes både fysiske og digitale HMS-kurs. Der det tidligere kanskje var vanligere å dra på fysisk kurs, er det i dag flere fordeler ved å ta kurset i eget tempo på PC-en.

Noen fordeler med digitalt HMS-kurs:

  • Slipper reisevei
  • Sparer tid
  • Ta kurset når det passer for deg
  • Ofte rimeligere enn fysiske kurs

Kursbevis for dokumentert opplæring

Et sentralt element med å ta HMS-kurs er at man får et bevis på oppnådd kompetanse innen helse, miljø og sikkerhet, slik at man får dokumentert at man har dekket kravet dersom man er leder, verneombud eller AMU-medlem.

 

Les også: 5 ting som tyder på at du bør ta et HMS-kurs

 

Hvorfor trenger jeg et HMS-kurs?

Med et HMS-kurs er du bedre rustet til å løse arbeidsmiljøutfordringer og du får på plass lovpålagt opplæring. Som leder, verneombud eller HMS-ansvarlig har du et ansvar i tilknytning til HMS-arbeidet.

Dette innebærer at du har kunnskapen og kompetansen som kreves for å løse utfordringene med dette arbeidet. 

Lovpålagt krav til opplæring i HMS

Ikke bare trenger du kunnskap for å løse oppgavene og utføre din rolle på en ansvarlig måte, men det er også lovpålagt med opplæring. Det vil si, i § 3-5 i arbeidsmiljøloven står det at arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i HMS-arbeid.

Utover arbeidsgiver, hvilke roller er det som har krav til opplæring?

HMS på arbeidsplassen

 

Hvem skal ha obligatorisk HMS-opplæring?

Verneombud

Verneombud skal ha gjennomført opplæring til å kunne gjøre en god (forsvarlig) HMS-jobb i sin rolle. Dette kan du lese i § 6-5 i arbeidsmiljøloven. Utgiftene i forbindelse med denne opplæringen skal dekkes av arbeidsgiver.

Ledere

Arbeidstakere som har i oppgave å lede andre, også kalt ledere, skal ha nødvendig kompetanse til at arbeidet blir forsvarlig utført med hensyn til HMS:

 

linebreak-02

" ... at arbeidstaker som har til oppgave å lede eller kontrollere andre arbeidstakere har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte"

Se § 3-2
linebreak-02

 

Arbeidsmiljøutvalg

I virksomheter med 30 arbeidstakere eller mer, er det plikt til å ha arbeidsmiljøutvalg – også kalt AMU. Utvalget består som regel av mellom 4 og 8 medlemmer som skal jobbe for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten.

Disse medlemmene har krav på nødvendig opplæring .

Ansatte

Ansatte har ikke et direkte krav til HMS-opplæring, med mindre de er i en av rollene ovenfor. Ansatte har derimot en medvirkningsplikt når det kommer til arbeidet med HMS.

Det kan derfor være gunstig å øke forståelse og kunnskapen til de ansatte med et HMS-kurs, slik at man enklere bygger en god HMS-kultur. 

Det er dermed mange personer i virksomheten som skal ha et HMS-kurs, og enda flere som kan ha god nytte av å gjennomføre det.

 

Les også: Hva er mitt ansvar i HMS-arbeidet?

 

HMS-kurs

 

Hvilke typer HMS-kurs finnes det?

Det finnes forskjellige typer HMS-kurs som er bygget opp ett de forskjellige rollebehovene. I vår Kursportal finnes det for eksempel:

  • HMS-kurs for ledere (3+ timer)
  • Verneombudskurs (40 timer)
  • HMS-kurs for ansatte (18 minutter)

I tillegg finnes det andre kurs som også berører HMS, men er mer spesialiserte. I Kursportal finnes for eksempel:

  • Stillaskurs 5-9m
  • Brukerkurs stillas
  • Fallsikringskurs
  • Liftkurs
  • Kjemikaliekurs
  • Førstehjelpskurs
  • Diisocyanater-kurs
  • Anhukerkurs

Alt ettersom hva bedriften driver med, kan det fort bli mange kurs på mange ansatte for å ha alt på plass. Med Kursportal har vi samlet alle våre kurs på ett sted, til én pris. Alle i bedriften får tilgang.

New call-to-action

 

LAST NED GRATIS INFOGRAFIKK: 8 krav til internkontrollen

Meld deg på vårt nyhetsbrev