HMS-kurs for ledere: Hva du må vite

6 min lesetid
20.09.24 13:16

Som leder har du en sentral rolle i å skape et sikkert arbeidsmiljø som følger lovens krav og reduserer risikoen for ulykker og skader. Men hva innebærer egentlig et HMS-kurs for ledere, og hvorfor er det så viktig?

I denne artikkelen får du svar på hvorfor HMS-opplæring for ledere er avgjørende, hva lovkravene sier, og hvilke praktiske fordeler du får av å gjennomføre et HMS-kurs digitalt.

Les videre for å lære hvordan du som leder kan sikre at bedriften din ikke bare følger loven, men også skaper et trygt, produktivt og bærekraftig arbeidsmiljø.

New call-to-action

 

Les også: Hva er HMS-kurs

 

Innhold

 

nøkkelpunkt

Nøkkelpunkter

check-2Det er et lovpålagt krav med HMS-opplæring for ledere
check-2Ledere er sentrale brikker i et godt HMS-arbeid
check-2Det kreves dokumentasjon på gjennomført opplæring

 

 

Hvorfor er HMS-kurs for ledere viktig?

Ledere har en nøkkelrolle i å sikre at helse, miljø og sikkerhet (HMS) blir ivaretatt på arbeidsplassen. De står i frontlinjen for å skape trygge og produktive arbeidsmiljøer, og deres innsats har direkte innvirkning på bedriftens HMS-rutiner.

HMS-kurs er derfor en viktig investering for ledere og for bedriften, ikke bare for å oppfylle lovpålagte krav, men for å gi dem den nødvendige kunnskapen til å identifisere og håndtere risikofaktorer – med riktig forståelse og kompetanse til å klare det.

 

God HMS-opplæring for ledere er sentralt for et trygt arbeidsmiljø

Gjennom HMS-kurs lærer ledere å forstå og implementere HMS-regler, utvikle forebyggende tiltak og skape en sikkerhetskultur som reduserer ulykker og sykefravær. Dette forbedrer ikke bare sikkerheten på arbeidsplassen, men øker også trivselen og produktiviteten til de ansatte. En leder som har gjennomført HMS-kurs, er bedre rustet til å ta informerte beslutninger og sikre at HMS blir en del av bedriftens daglige drift.

Med tanke på at mange ledere har ansvaret for å gjennomføre HMS-tiltak og sørge for at virksomheten følger lover og forskrifter, blir opplæring avgjørende. Lederopplæring i HMS handler ikke bare om å oppfylle formelle krav, men om å utvikle et HMS-arbeid som er effektivt og bærekraftig over tid.

 

 

Lovkravene til HMS-opplæring for ledere

I Norge er det krav til at arbeidsgiver gjennomgår opplæring i HMS-arbeid. Arbeidsgiver skal også sørge for at arbeidstakere som leder andre har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført forsvarlig opp mot HMS.

Viktig med HMS-kurs for ledere

Formålet med loven er å sikre at alle ledere har den kunnskapen som trengs for å oppfylle sitt HMS-ansvar og skape trygge og gode arbeidsforhold. Ledere skal ha tilstrekkelig kompetanse til å kunne forebygge arbeidsulykker, helseplager, og miljøskader, samt sikre at virksomheten etterlever de gjeldende lovene og forskriftene.

Når lederne ikke får den nødvendige HMS-opplæringen de trenger, kan virksomheten og lederne sette seg selv i en vanskelig situasjon.

Manglende opplæring kan føre til bøter, sanksjoner fra tilsynsmyndigheter, eller i verste fall arbeidsulykker som kunne vært unngått. Derfor er det viktig at bedriften – og ledere – prioriterer denne opplæringen og sørger for at den er dokumentert.

 

Les også: HMS-regelverk: De viktigste lovene som gjelder for din bedrift

 

Hva lærer du på et HMS-kurs for ledere?

Hva du lærer på et HMS-kurs for ledere kan variere fra leverandør til leverandør, siden det ikke er en offentlig godkjenningsordning for disse.

240820_kurs i sikker bruk av diisocyanater_skjermbilder-1

Retningslinjene sier derimot at følgende innhold bør inngå i opplæringen:

  • Arbeidsmiljøloven og forskrifter
  • Systematisk HMS-arbeid

Kursingen skal gi:

  • Innføring i arbeidsmiljølovens(AML) innhold og oppbygning
  • Orientering om AML forskriftene
  • Kunnskap om AML og forskrifter som har særlig betydning for egen bedrift og bransje
  • Kunnskap om:
    • arbeidsgivers plikter
    • arbeidsgivers rett og plikt til medvirkning
    • verneombudet funksjon og oppgaver
    • arbeidsmiljøutvalgets funksjon og oppgaver
    • bedriftshelsetjenestens funksjon

I tillegg skal man lære om arbeidsmiljøfaktorer, arbeidsmiljø og relasjoner og inkluderende arbeidsliv. I vårt HMS-kurs for ledere i Kursportal snakker vi også om HMS-økonomi, HMS-kartlegging og risikovurdering.

 

 

Digitale vs. fysiske HMS-kurs for ledere: Hva er best?

Når det kommer til HMS-kurs for ledere, finnes hovedsakelig to alternativer for hvordan opplæringen kan gjennomføres.

Du kan velge mellom digitale kurs og fysiske kurs, og begge har sine fordeler og ulemper.

Skjermbilde fra kurset

 

Fleksibilitet i tid og sted

Med digital HMS-kurs for ledere kan du ta opplæringen når det passer best for deg.
Du slipper å tilpasse timeplanen til faste tidspunkter, og kan lære i eget tempo, uansett hvor du befinner deg. Dette er spesielt gunstig for travle ledere som trenger fleksibilitet, eller liker å lære litt innimellom slagene.

På et fysisk kurs er det flere muligheter for diskusjon, som du kanskje ikke får ved et digitalt kurs. 

Kostnadseffektivt

Ved å møte opp fysisk på kurs får man en fastsatt tid man må bruke på kurset. Det kan være positivt hvis du har behov for strukturen et fysisk kurs gir deg. Men det innebærer kanskje også å være borte fra jobb, kursmateriell, instruktøravgifter, reisekostnader og potensielt overnatting.

Digitale kurs kan være rimeligere enn fysiske kurs, både når det gjelder kursavgifter og sparte utgifter til reise og overnatting. For ikke å snakke om tiden du er borte fra jobb. For bedrifter som ønsker å sende flere ledere på HMS-kurs, kan dette være en betydelig besparelse.

Kursportal gir deg alle våre kurs på ett sted

Med Kursportal får alle i bedriften tilgang til en samlet årlig pris. Tilgangen gjelder alle våre kurs og blir fort en lønnsom løsning dersom dere skal ta flere kurs, eller er flere som skal ta kurs.

New call-to-action

 

Krav til dokumentasjon av opplæringen

Etter å ha fullført et HMS-kurs for ledere, er det viktig å kunne dokumentere at opplæringen er gjennomført.

Dette innebærer å få et kursbevis eller sertifikat som bevis på at du har oppfylt de lovpålagte kravene. Arbeidsgivere har ansvar for å sikre at denne dokumentasjonen blir oppbevart og kan fremvises ved tilsyn fra Arbeidstilsynet eller andre myndigheter.

I tillegg til formell dokumentasjon er det lurt å oppdatere interne registre for å vise at ledelsen har gjennomført nødvendig HMS-opplæring, noe som bidrar til å sikre etterlevelse av HMS-regelverket.

 

Konklusjon

Et HMS-kurs for ledere er ikke bare en lovpålagt nødvendighet, men en viktig investering i sikkerheten og trivselen på arbeidsplassen.

Ved å gjennomføre opplæringen får ledere den nødvendige kompetansen til å ivareta sitt ansvar for helse, miljø og sikkerhet på en forsvarlig måte. Enten du velger et digitalt eller fysisk kurs, er det viktig at opplæringen er grundig dokumentert og oppdatert.


 

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hvor lang tid tar et HMS-kurs for ledere?

Det varierer. Hos seriøse aktører kan det være fra 3 timer+ i digitalt kurs, til eksempelvis heldagskurs ved fysisk kurs.

Hva skjer hvis en leder ikke gjennomfører HMS-kurs?

Hvis en leder ikke gjennomfører lovpålagt HMS-opplæring, kan det få konsekvenser for både lederen og virksomheten. Manglende opplæring kan føre til brudd på arbeidsmiljøloven, noe som kan resultere i bøter eller andre sanksjoner fra Arbeidstilsynet. I tillegg kan det øke risikoen for ulykker og skader på arbeidsplassen, som igjen kan skade bedriftens omdømme og økonomi.

Hvor ofte må ledere ta HMS-kurs?

Arbeidsmiljøloven krever at ledere skal ha tilstrekkelig og oppdatert HMS-kompetanse.

Selv om det ikke er spesifikke krav til hvor ofte kurset må gjentas, er det viktig å holde seg oppdatert på endringer i lovgivningen og HMS-praksis. 

 


 

LAST NED GRATIS INFOGRAFIKK: 8 krav til internkontrollen

Meld deg på vårt nyhetsbrev