Fagblogg

 Tips og forklaringer om HMS, arbeidsmiljø og ledelse.
Alle innlegg

Humor er bra for arbeidsmiljøet

Humor på jobb er ofte noe mange mener er viktig for at det skal skapes et godt psykososialt miljø på jobb. God og positiv humor er en medvirkende årsak til at ansatte skal trives på jobb.

Skrevet av Petter Strandli

Positiv humor gir arbeidsglede

Stein Tyrdal er en lege som har forsket på dette med humor. Han forteller at positiv humor gir arbeidsglede og det øker de ansattes lyst til å jobbe.

De ansatte vil føle et økt arbeidsfellesskap og det kan gjøre at man får en mer avslappet atmosfære på jobb.

Videre forteller Tyrdal at humor kan redusere spenninger og angst og i møte med sykdommer og kriser i livet kan humor fungere som en ”støtdemper”. Humor kan også øke kreativiteten til de ansatte og ikke minst så kan det styrke følelsen de ansatte har av nærhet, varme og vennskap med andre kollegaer.

Les også: Glade arbeidsplasser er fremtidens vinnere

Viktig at det er godlynt humor

Det man skal være klar over er at vi må være varsomme med humoren vi bruker. Vi må passe på at vi bruker den positive humoren, den som ler med personen, er godlynt, bygger relasjoner og er belønnende og vennlig.

Det motsatte er negativ humor. Humor som ler av en person, er ofte sarkastisk, ironisk, ondskapsfull og fiendtlig.

Som legen påpeker er latter gratis, lovlig, sunt og har ingen kjente skadevirkninger! Mange ledere og ansatte tror nemlig at det å gjøre noe for arbeidsmiljøet må koste så mye, man skal for eksempel dra på kick off, arrangere store fester eller lignende.

Bra det, men det viktigste kan koste lite. Eksempelvis det å legge til rette for humor på jobben og gi anerkjennelse til ansatte – det er faktisk gratis.

Les også: 5 tips for å oppdage mistrivsel på arbeidsplassen

humor-paa-arbeidsplass

Positiv virkning på kroppen

Så hva skjer i kroppen ved bruk av humor?

NRK og programmet Newton har forsket på dette. De forteller at humor styrker oksygenopptaket, blodsirkulasjon og hjertet. Man kan si at humor er godt for hjertet vårt!

Humor er smertereduserende siden hjernen lager endorfiner som er kroppens naturlige smertestillende stoffer. Noen tror også at slimhinnene får ekstra mer immunstoff, slik at de bedre kan stoppe bakterier og virus som er på vei inn i kroppen. Immunforsvaret styrkes ved at latteren øker antallet av hvite blodlegemer. Humor bedrer lungekapasitet fordi latterhikstene øker pusteevnen og oksygennivået i blodet. Noen mener også at latter er god trening, på linje med roing eller jogging.

De som ler øker blodtilførselen til muskler og organer, og bedrer fordøyelsen. Noen jeg virkelig tror på er at du kan virke yngre når du ler. Et smilende ansikt virker tiltrekkende i seg selv. Men latteren trener også opp musklene i ansiktet og virker til å stramme opp og gjøre mimikken mer levende.

Og den økte blodtilførselen ved latter gir ansiktet næring og glød. Videre forteller Newton at humor er stressreduserende og at de som ler mye holder seg friskere og har bedre humør.

Kan humor være negativt?

Kan humor kan være negativt? Ja kanskje. Det som er viktig å være klar over, er at humor an gi anspenthet og medføre depresjon og angst hvis man blir latterliggjort. Så her må man være oppmerksom. Ofte hårfin balanse.

Det som er morsomt for noen kan oppleves som mobbing av andre.

Noen kan kanskje tenke at for mye humor kan være uheldig. Her må vi må være seriøse og jobbe på. Slik jeg tenker, kan det gå hånd i hånd. Selvfølgelig skal man produsere og jobbe på, men jeg mener helt klart at man ikke trenger å være alvorlig for å være profesjonell.

 

Se alle våre innlegg på fagbloggen her

Publisert 15.05.20
Petter Strandli
Petter Strandli
Petter Strandli er HMS-rådgiver. Han har spesielt mye og god erfaring innen temaet arbeidsglede, som han brenner for.

Relaterte innlegg

Slik lager du et HMS-årshjul [+ Gratis årshjulmal]

Når du skal planlegge aktivitetene for HMS er det lurt å bruke et årshjul. Da får du en enkel og grei oversikt over når aktivitetene skal tas opp og gjennomføres. HMS-rådgiver Peter Sund forteller oss mer om HMS-årshjul i denne artikkelen.

Tilbake på jobb etter ferien? Slik kickstarter du arbeidsmotivasjonen

Det er første arbeidsdag etter juleferien. Du kjenner den gode stemningen allerede i korridoren. Folk er fulle av energi og du merker iveren folk har til å snakke om de gode ferieopplevelsene. Kanskje er du også litt mettet på familie, juleribbe og julefeiring.

Hvordan bygge en bedriftskultur som dyrker frem det beste i dine ansatte?

 Bedriftskultur er viktig. En god kultur i bedriften er avgjørende for at din bedrift skal vokse og nå sine mål. Bedrifter som er flinke til å bygge en sterk og tydelig bedriftskultur ser ofte økt motivasjon og trivsel hos sine ansatte – som i sin tur påvirker levedyktighet og omsetning.