Verneombudet er en viktig person i HMS-arbeidet. Mens noen har stålkontroll på verneombudets rolle, fremstår ombudet nærmest som en mytisk skikkelse som opererer i skyggene, for andre.
Les også: Slik blir bedriften deres klar for nye verneombudskrav fra 2024 [for mindre bedrifter]
Når dere har funnet ut hvem som kan være verneombud hos dere, kan det være greit å fordype seg litt i verneombudets rolle.
En av oppgavene som faller inn under verneombudets rolle er å stanse arbeidet – ved behov.
Ved livsfare kan verneombudet stanse arbeidet
Ikke bare skal verneombudet fremme og beskytte de ansattes interesser, men i enkelte tilfeller må fantomet i skyggene definitivt frem i søkelyset. For hvis det er umiddelbar fare for arbeidstakernes liv eller helse – som ikke kan forhindres eller stoppes på noe annet umiddelbart vis – kan verneombudet stanse arbeidet. Deretter tar Arbeidstilsynet stilling til hvorvidt arbeidet kan fortsette.
Relevant: Nyvalgt verneombud: 5 tips til en god start
Verneombudet er ikke ansvarlig for tap
Å stanse arbeidet kan føles som et drastisk tiltak, og det er det forsåvidt også. Men det er viktig at verneombudet setter sikkerheten først og tør å gå foran.
Ingen ønsker ulykker, og hvis det først forekommer medfører det nok enda større tap for bedriften enn en stans som forebygger.
Verneombudet kan ikke holdes ansvarlig, og er ikke ansvarlig, for eventuelle tap bedriften måtte oppleve fordi jobbingen ble stanset. Og det er ganske viktig for at du som verneombud skal våge å gjennomføre rollen din – også der stans er nødvendig.
Her er det også viktig å merke seg at hvis det fremkommer at stansen var unødvendig, du overvurderte risikoen til å være verre enn den viste seg å være, ja, da er du heller ikke ansvarlig for tap.
Relevant: 7 tips til en effektiv vernerunde
Arbeidsgiveren skal ha umiddelbar beskjed
Siden stans av arbeidet kan medføre en del konsekvenser for bedriften er det viktig å gi umiddelbar beskjed til arbeidsgiver, og det skal du også gjøre.
Da skal han eller hun ha beskjed om stansen, men også hva som er årsaken til stansen. Som verneombud må du når du stanser arbeidet, bestemme hvor mye og hvor bredt stansen skal påvirke. Altså hva er omfanget av stansen. Og her er må du bare stanse arbeidet i det omfang du opplever som nødvendig for å forhindre faren som foreligger mot arbeidstakernes helse.
I visse tilfeller kan verneombudet også stanse arbeidet dersom påvirkningen på arbeidstaker(e) har pågått over lang tid og på et gitt tidspunkt vurderes å gi akutt fare for liv eller helse.
– Arbeidstilsynet
Hovedverneombud og verneombud – hvem har forkjørsrett?
På lik linje som verneombudet kan hovedverneombudet rettmessig stanse arbeidet. Når verneombudet vurderer en situasjon til at "nei, dette er for farlig. Nå må vi stanse.", og stanser arbeidet, så kan ikke hovedverneombudet deretter forandre den avgjørelsen.
Det hovedverneombudet derimot kan gjøre er å stanse arbeidet når vurderingen tilsier det, uavhengig av hva det andre verneombudet har vurdert.
Det ligger en del press bak avgjørelsen om å stanse arbeidet. Derfor kan det være lurt å få opplæring på nettkurs, eller seminar – hvor du også får diskutert med mange likesinnede. Gjør som hundrevis har gjort før deg og meld deg på et av våre verneombudskurs.