Tilsyn i bygg- og anleggsbransjen i 2025 - Slik hjelper bedriftshelsetjenesten
Arbeidstilsynet har nylig varslet at de planlegger mange tilsyn i bygg- og anleggsbransjen i 2025, og at de i større grad enn tidligere skal kontrollere om ledere forebygger sykdom hos sine ansatte. Dette skriver Arbeidstilsynet på sine nettsider.
Vil kontrollere om lederne har oversikt
– Vi vet at potensialet for å forebygge arbeidsrelatert sykdom er stort, så her har arbeidsgiver et viktig ansvar. Arbeidsgiver skal kartlegge risikoene som arbeidstakerne utsettes for og sette inn nødvendige tiltak. Ingen skal bli syke av å gå på jobb. Heller tvert imot, arbeid skal være helsefremmende, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
Kvernmo forteller videre at tilsynet vil kontrollere om ledere har oversikt over risikoen for at ansatte blir utsatt for kreftfremkallende stoffer som asbest og steinstøv, og at det blir gjennomført tilstrekkelige tiltak for å forebygge helseskadelig påvirkning.
Les også: Slik gjør du en risikovurdering
Ser på bruken av bedriftshelsetjeneste
Arbeidstilsynet skriver at «Bistand fra bedriftshelsetjenesten er en viktig del av det forebyggende arbeidet. Hvordan arbeidsgiver bruker bedriftshelsetjenesten vil også bli kontrollert.»
– Bedriftshelsetjenesten sin rolle er å bistå arbeidsgiver med en løpende kartlegging av arbeidsmiljøet på en god faglig måte. Vi i Grønn Jobb har god kunnskap om risikoforhold i bygg- og anleggsbransjen. Vår oppgave er å hjelpe og komme med forslag innen systematisk HMS-arbeid slik at bedriften planlegger, organiserer og utfører aktivitetene på forsvarlig og sikker måte.
Det forklarer Peter Sund, som er HMS-verneingeniør i Grønn Jobb. Grønn Jobb hjelper mer enn 10 000 bedrifter i Norge med HMS, lovpålagte krav og bedriftshelsetjeneste.
Slik hjelper bedriftshelsetjenesten
Så hva kan bedriftshelsetjenesten gjøre for din bedrift opp mot forebygging av kreft og kjemisk eksponering?
– Ett av de viktigste tiltakene, er i samarbeid med bedriften å kartlegge og risikovurdere de ulike arbeidssituasjoner og prosesser hvor helsefarlig kjemisk eksponering kan forekomme. Dette kan være gjennom eksponering av ulike former for stenstøv, gasser eller gjennom direkte kontakt med kjemikalier, sier Peter.
Les også: Tilsyn: Slik får du hjelp fra bedriftshelsetjenesten
Tiltak mot muskel- og skjelettplager
I tillegg vil Arbeidstilsynet i større grad kontrollere om ledere innen bygg og anlegg er kjent med hvilke forhold på arbeidsplassen og hvilke arbeidssituasjoner som kan forårsake muskel- og skjelettplager, og om arbeidsgiver har satt i gang tilstrekkelige tiltak for å forebygge slike plager.
– I bygg- og anleggsbransjen så oppgis det at ca. 1 av 3 sykefravær er relatert til selve arbeidet. Mye av dette er relatert til muskel- og skjelettplager grunnet tungt fysisk arbeid. Gjennom for eksempel en arbeidsplassvurdering, kan både ledelse og ansatte få veiledning om hvordan muskel- og skjelettplager kan forebygges, forklarer Peter videre.
Fordelene ved å bruke bedriftshelsetjenesten
Usikkerhet er ofte noe bedriftene kjenner på. Å ha en god, kompetent sparringspartner er en av de store fordelene med å ta i bruk bedriftshelsetjenesten.
– En bedriftshelsetjeneste har gjennom sin kompetanse og faglige sammensetning, god kunnskap om bygg- og anleggsbransjen. Bedriftshelsetjenesten hjelper deg med hva som kreves av dokumentasjon og kommer med forslag til forebyggende tiltak som kan redusere risiko for arbeidsrelaterte plager. En stor fordel for ledere der ute er at de da har en god sparringspartner i HMS-arbeidet, sier Peter.
Les også: 7 fordeler ved å ha en bedriftshelsetjeneste
Nesten 400 overtredelsesgebyr i 2024
Avslutningsvis skriver Arbeidstilsynet på sine nettsider at de i 2024 vedtok i underkant av 400 overtredelsesgebyr i bygg- og anleggsbransjen.
– De øvre grensene for overtredelsesgebyr er hevet, og ved alvorlige lovbrudd kan virksomhetene forvente at vi reagerer strengt. Ved gjentatte regelverksbrudd skal vi alltid vurdere overtredelsesgebyr, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
Relaterte artikler

Tilsyn fra Arbeidstilsynet? Slik får du hjelp fra bedriftshelsetjenesten

Arbeidstilsynets tilsyn: Dette bør mindre bedrifter vite
