Stress på jobb: Hva er kravene til leder og hva kan ansatt gjøre?
Stress på jobb – hvordan takler jeg det? Både ledere og ansatte må gå balansegangen mellom positivt og negativt stress. Arbeidsrelatert negativt stress er blant de største utfordringene for helse og sikkerhet på jobb. Som leder har du også stor påvirkningskraft på om de ansatte opplever stress eller ikke. Men hva krever loven at leder gjør? Og hva kan man som ansatt gjøre dersom man opplever dette? Det svarer vi på her!
Les også: Stressmestring for ledere
Hva fører til arbeidsrelatert stress?
Stress på jobben som vedvarer over tid kan føre til usunt, eller negativt stress. Det kan være mange grunner til at stresset oppstår, som for eksempel et dårlig psykososialt arbeidsmiljø. Under får du flere faktorer som kan være en risiko. Det er uansett viktig å ta tak i stress, og vite når det er snakk om en usunn stressituasjon.
Stress er en gunstig reaksjon for å håndtere en situasjon hurtig under press, men når vi ikke klarer å skru av "alarmen" går vi over til det usunne. Kroppen produserer da store mengder kortisol og adrenalin, og det er ikke bra for oss.
Ulike faktorer i arbeidsforholdet kan innebære en risiko og være opphav til arbeidsrelatert stress. Dette kan blant annet være:
For lange arbeidsdager over tid
Ubalanse mellom oppgaver og ressurser, ved for eksempel for stor arbeidsbelastning, for høy jobb-intensitet eller for korte tidsfrister
Motstridende krav
Mangel på tydelighet med hensyn til ansattes rolle
Ineffektiv kommunikasjon
Organisatoriske endringer, særlig dersom de håndteres på en dårlig måteManglende støtte fra ledelsen eller kolleger
Dårlige mellommenneskelige forhold, f.eks. konflikter
Trakassering
Vold, trusler og uheldige belastninger som en følge av kontakt med andre, som kunder, klienter, pasienter, brukere etc.
Visste du at bedriftshelsetjenesten har en tjeneste for stressmestring? Les mer om hvordan vi kan hjelpe dere med individuell oppfølging, oppfølging for hele virksomheten eller med veiledning for ledelsen.
Råd til ansatt ved jobbstress
Dersom du har symptomer på stress, tenk i gjennom arbeidssituasjonen og forsøk å finne ut om årsaken ligger der.
Snakk med verneombud og leder dersom du er stresset.
Ikke vent med å gjøre noe med problemene.
Krav til leder ved stress på arbeidsplassen
Arbeidsmiljøloven krever at leder kartlegger potensielle kilder til stress i arbeidet, risikovurderer disse og gjør tiltak for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
Loven krever også at ansatte skal medvirke i dette arbeidet.
Hvem bør involveres i arbeidet med å forebygge arbeidsrelatert stress?
Arbeidsrelatert stress kan vurderes og forebygges på den samme systematiske måten som benyttes for andre helse-, miljø- og sikkerhetsrisikoer på arbeidsplassen.
Hvordan kan arbeidsrelatert stress forebygges?
Leder, mellomledere og ansatte må jobbe sammen for å få et godt arbeidsmiljø. I dette arbeidet har verneombud, tillitsvalgte og eventuelt arbeidsmiljøutvalget (AMU) og bedriftshelsetjenesten (BHT) en viktig rolle.
Kilde: arbeidstilsynet.no/tema/stress/
Last også ned vår gratis mini e-bok med 10 forskningsbaserte råd for stressmestring for ledere. Klikk på knappen under for tilgang.