Stressmestring for ledere

5 min lesetid
04.12.18 16:02

Som leder har du bortimot garantert kjent på stresset som kan danne seg i hverdagen eller over tid. Du er flokkens overhode og har mer ansvar enn de fleste. Med det følger tidsklemma og større arbeidsbelastning. Vi kan vel våge oss til å si at uten stresset er vi ikke så effektive som vi kan være. Likevel, det er verken sunt eller produktivt å stresse for mye og kontinuerlig. Som NHI skriver på sine sider forbinder vi stress med å ha mye å gjøre eller mye å tenke på.

I dette innlegget fra Grønn Jobb blogg forteller vi deg litt mer om hvorfor stress blir en dårlig greie, og noen tips til å mestre stresset bedre. 

Tre sinnsstemninger.

Hvorfor er stress en dårlig greie?

Stress er en naturlig reaksjon for å håndtere en situasjon eller problemstilling hurtig, under press. Men hva er det som gjør at stress blir en dårlig og negativ greie for oss?

Ifølge Arbeidstilsynet kan vi skille mellom sunt og usunt stress. Det er normalt at kroppen går i alarmberedskap, selv om følelsen i seg selv kan medføre ubehag. Hvis vi løser problemet som medfører stresset, eller har en forventning om å kunne løse den, så går alarmen i kroppen ned igjen fra høy beredskap. Reaksjonen stress er med andre ord gunstig for oss når vi er i en presset situasjon. Problemet oppstår når vi ikke får alarmen ned igjen.

Når vi stresser over tid så vil kroppen ta skade av det. Stressituasjonen vil prege oss når den går over en lengre periode, fordi kroppen produserer store mengder kortisol og adrenalin som resultat av stresset.

 

Stressreaksjoner er kroppens alarmberedskap, og oppstår når vi er utsatt for utfordrende eller overbelastende situasjoner. Dette kan for eksempel være når det skjer noe uventet, eller vi blir stilt overfor store krav og forventninger over tid. Hvis denne reaksjonen blir langvarig, kan det føre til alvorlige helseproblemer.

– Arbeidstilsynet

Som Snickers-reklamene ofte minner oss på – "You're not you when you're hungry", er vi heller ikke helt oss selv når vi er stresset. Og det går ut over arbeidsmiljøet. Sjefer som bjeffer til sine ansatte eller zoomer helt ut fordi de er stresset, er sjeldent godt for noe. Over tid vil det påvirke arbeidsmoralen og kulturen på jobben.

 

Hvordan vet du om du er stresset?

Det er flere symptomer som kan tyde på stress, og da skiller for eksempel Arbeidstilsynet mellom fysiske, psykiske og adferdsmessige tegn på stress.

Fysiske tegn på at du er stresset kan være i form av hjertebank eller at du føler deg rastløs. Kanskje hendene dine skjelver eller du har hatt dårlig appetitt i det siste.

Psykiske tegn er mer av sorten hvor du mangler lyst til å gå på jobb, er trett og utmattet, husker dårligere eller blir frustrert og irritert lett.

Adferdsmessige tegn på stress kan være søvnproblemer, mangel på engasjement, økt bruk av kaffe, røyk eller andre stimulerende midler, eller rett og slett ubesluttsomhet.

Dessuten, om ikke du skulle være overbevist om at disse symptomene er ugunstige nok til å begynne å gjøre noen grep, så bør du vite at stress over tid kan føre til økt risiko for hodepine, nakke-, skulder- og ryggsmerter, hjerteproblemer, angst eller depresjon. Det er definitivt gode grunner til å ta tak i stressproblemet. 

 

Så, hva kan du gjøre med stressproblemet?

Ifølge professorene Astrid Richardsen og Stig Berge Matthiesen ved Handelshøyskolen BI kan disse 10 forskningsbaserte rådene hjelpe ledere å mestre stress på jobben. Her gjengir vi essensen av dem:

 

#1: Finn stressfaktorene

Du bør reflektere over og kartlegge hva det er som gjør deg stresset. Når du har funnet stressfaktorene i jobben kan du begynne å ta grep for å mestre stresset. Jo mer du vet, jo lettere er det å gjøre grep mot stresset.

 

#2: Øk kunnskapen om stress

Ved å øke kunnskapen om stress øker du mulighetene til å gjøre noe med det. Hva er stress? Hvordan fungerer betingelser for stress sammen? Hva kan du gjøre med det?

 

#3: Lev sunt

Enkelt forklart, få deg nok søvn, spis sunt og sørg for å få lagt inn litt trening.

 

#4: Lær deg å slappe av

Hva? Enda mer avslapning? Det er faktisk en ferdighet å klare å slappe av. Det hjelper lite for stressnivåene om du ligger og slapper av på sofaen eller i sengen, hvis alt du tenker på er arbeidsoppgaver som ikke har blitt gjort, deadlines som nærmer seg og medarbeidere som ikke har fått gjort ditt og datt. Som det står i artikkelen: "Her kan det hjelpe med muskelavspenning, meditasjon og verktøy som kan fortelle deg om kroppen slapper av." 

 

#5: Bli en effektiv tidsstyrer

Lag bedre prioriteringer av arbeidsoppgavene. Finn ut hva som stjeler av tiden din og gjør det du kan for å stoppe tidstyveriet. 

 

#6: Hev kompetansen blant medarbeidere

Når du hever kompetanse blant dine medarbeidere vil du avlaste stresset på deg selv. Der du før måtte gjøre en stor del av sentrale oppgaver selv, har du nå plutselig muligheten til å delegere bort oppgaver – med en trygg følelse av at oppgaven blir gjort, og den blir gjort på en god måte.

 

#7: Skap et støttenettverk

Ledere har også behov for støtte i arbeidshverdagen. Derfor er det viktig å danne relasjoner slik at du har noen du kan stille spørsmål til, dele seire og tap med, og ikke minst noen å finne en liten støtte i når det klemmer som mest.

 

#8: Ha en plan for karrieren

Richardsen og  Matthiesen påpeker at det å bli for lenge i en jobb eller arbeidsforpliktelse kan medføre belastning og stress som er helt unødvendig.

 

#9: Bytt beite i tide

Videre forteller de at du bør skifte beite mens du fortsatt har god mestringskontroll av jobb og jobbrelatert stress. 

 

#10: Søk hjelp

Om utfordringene dine og jobben blir en for stor belastning, bør du oppsøke ekstern profesjonell hjelp. I det tiende tipset står det:

"Omfattende jobbstress kan få alvorlige konsekvenser både for den som rammes og omgivelsene. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik oppnådde anerkjennelse for at han som toppleder valgte å være åpen om at han måtte ta pause og sykmelding på grunn av jobbstress og alvorlig sykdom og død i familien."

 

Last ned gratis mini e-bok: 10 råd for å hjelpe ledere mestre stress på jobb

 

 

Teamwork.

Ta knekken på stresset før det tar knekken på arbeidsmiljøet

Arbeidsmiljøet vil bære preg av situasjonen når hvem som helst går stresset over lengre tid. Som leder vil du i enda større grad påvirke arbeidsmiljøet siden de ansatte ser til deg for motivasjon, ledelse og ansvar. 

Med disse tipsene og en Snickers i skuffen stiller du mye bedre til å beholde roen og ikke la stresset ta overhånd.

Husk å melde deg på oppdateringer fra bloggen hvis du ønsker flere nyttige tips om HMS og ledelse. Last også ned vår mini e-bok med 10 råd til stressmestring for ledere. Klikk på knappen under for tilgang. 

Last ned gratis mini e-bok: Stressmestring for ledere

 

LAST NED GRATIS INFOGRAFIKK: 8 krav til internkontrollen

Meld deg på vårt nyhetsbrev