Er det krav til å ha bedriftshelsetjeneste?

2 min lesetid
19.04.22 08:42

Kort forklart er det risikoforholdene på arbeidsplassen som avgjør om det er krav til å ha bedriftshelsetjeneste (BHT). Her kan du lese mer om hvordan du finner ut hva som gjelder fordi din bedrift, og hva du trenger for å dekke det lovpålagte kravet.

 

Les også: Omtrent alt du trenger å vite om bedriftshelsetjeneste

 

Er det krav til å ha bedriftshelsetjeneste (BHT)?

Det er risikoforholdene i bedriften som tilsier om man skal ha bedriftshelsetjeneste. Hovedsakelig er det en rekke næringer som er pålagt å være medlem av en bedriftshelsetjeneste, eller ved at Arbeidstilsynet har gitt pålegg til en bedrift om å skaffe seg det. Det kan også være at man selv vurderer at bedriften har behov for bedriftshelsetjeneste.

Les også: Hva er bedriftshelsetjeneste? [Lær om BHT på 2 minutter]


Visste du at bedriftshelsetjenesten kan hjelpe deg med å sette opp en bedriftshelsetjenesteløsning tilpasset din bedrift?

Les mer om hva bedriftshelsetjenesten kan gjøre for deg og din bedrift her

 

Hva må du ha for å dekke kravet?

Det lovpålagte kravet til bedriftshelsetjeneste og hva du må ha på plass, kan i grunnen deles i tre deler:

Del 1: Kontrakt
Hva må du ha for å dekke det lovpålagte kravet del 1 - kontrakt.Du må ha en kontrakt som dokumenterer at din bedrift er medlem i en godkjent bedriftshelsetjeneste. Dette er noe Arbeidstilsynet kan etterspørre i et eventuelt tilsyn.
Del 2: Plan for bistand

Hva må du ha for å dekke det lovpålagte kravet del 2 - plan for bistand.

Dette er en handlingsplan som beskriver hvilke aktiviteter bedriftshelsetjenesten skal hjelpe med for at HMS-arbeidet skal være ivaretatt.Del 3: ÅrsrapportHva må du ha for å dekke det lovpålagte kravet del 3 - årsrapport.

Rett og slett en årlig rapport som dokumenterer hvilke aktiviteter som er utført.


Hvilke bedrifter er pålagt å tilknytte seg bedriftshelsetjeneste (BHT)?

yrker_yrker


For å finne ut hvem som skal ha bedriftshelsetjeneste, eller nærmere bestemt – om akkurat din bedrift skal ha det, kan du finne svar på her: Hvem må ha bedriftshelsetjeneste?


 

Kan du bli medlem i hvilken som helst bedriftshelsetjeneste (BHT)?

Det er en forutsetning at bedriftshelsetjenesten er godkjent. Det er Arbeidstilsynet som godkjenner dette. For å kunne hjelpe bedrifter på en god nok måte skal en godkjent bedriftshelsetjeneste ha kompetanse på arbeidsmiljø. Godkjenningsordningen skal sikre at kvaliteten, ressursene og de andre forutsetningene er dekket, slik at dette oppnås.

Men hvordan skal du velge hvilken bedriftshelsetjeneste som passer for din bedrift?

Listen over godkjente bedriftshelsetjenester er lang, og det kan være vanskelig å vite hvor du i det hele tatt skal begynne å ta fatt på oppgaven med å velge. Som en starthjelp vil vi anbefale deg å lese denne artikkelen: 5 ting du bør tenke på ved valg av bedriftshelsetjeneste.

Hva kan bedriftshelsetjenesten gjøre for din bedrift?

Det er lett at fokuset faller på det lovpålagte med det å ha en bedriftshelsetjeneste. Derfor kommer ikke alltid fordelene ved å ha – og bruke – bedriftshelsetjenesten, så godt frem.

Derfor har vi skrevet et innlegg som forteller deg litt mer om fordeler med å ha en bedriftshelsetjeneste: 7 fordeler ved å ha en bedriftshelsetjeneste.

 

New call-to-action

LAST NED GRATIS INFOGRAFIKK: 8 krav til internkontrollen

Meld deg på vårt nyhetsbrev