Alle innlegg

Hvordan utføres en helsekontroll i bedrift?

Av Ruben Blix - Kvalitetskoordinator/Bedriftssykepleier

I Grønn Jobb Bedriftshelsetjeneste gjennomfører vi mange av våre helsekontroller ute i den enkelte virksomhet. Flere bedrifter holder til i distrikt, og helseundersøkelse ute i virksomheten er derfor kostnadsbesparende for den enkelte virksomhet ved at de ansatte slipper reisevei for undersøkelsen, og arbeidstaker kan gå direkte tilbake til arbeidet rett etter undersøkelsen.

Les også: Må du tilby dine ansatte helsekontroll?

Ruben portrett

Formål med helseundersøkelsen

Formålet med helseundersøkelsen er å forebygge og avdekke sammenhengen mellom arbeidsmiljø og eventuelle helseproblemer. Det blir tatt utgangspunkt i arbeidsmedisinske veiledninger og helseundersøkelsen tilpasses alltid den enkelte virksomhet.

Relevant: Temaside om bedriftshelsetjeneste – krav til målrettede helseundersøkelser

Hvordan utføres helseundersøkelsen?

Vi utfører helseundersøkelser som en eller to stasjoner.

1-stasjons helseundersøkelse

Ved 1-stasjons helseundersøkelse reiser helsepersonell (sykepleier eller fysioterapeut) ut til den aktuelle bedrift. Vi samtaler med arbeidstaker rundt nåværende arbeidsforhold med fokus på et trygt arbeidsmiljø. Tar gjennomgang om bruk av verneutstyr. Gjennomføring av hørsel- og lungetest og blodtrykk. Ved behov kan tilleggstester avtales. Total varighet av 1-stasjons helseundersøkelse er på ca 30-40 minutter. Alle tester vil bli gått gjennom av ansvarlig lege i etterkant av helseundersøkelsen.

helseundersøkelse-og-kaffe

2-stasjons helseundersøkelse

Ved 2-stasjons helseundersøkelse reiser både lege og sykepleier ut på bedriften. Undersøkelsen er da noe grundigere og har følgende oppsett:

Stasjon 1:            Gjennomgang bruk av verneutstyr. Gjennomføring av hørsel- og lungetest. Ved behov kan tilleggstester avtales (kolesterol, blodsukker etc). Undersøkelsene/tester vil bli gjennomført av helsepersonell (sykepleier).

Stasjon 2:            Samtale med lege, dialog rundt nåværende arbeidsforhold med fokus på et trygt arbeidsmiljø og vedrørende eksponeringer. Måling av blodtrykk, lytte på lunger og hjerte. Gjennomgang av alle tester/prøver.

 

Oppsummert

For å kunne gjennomføre helseundersøkelse ute i virksomhet er vi avhengig av kontor eller andre rom hvor det er minst mulig støy, men dette lar seg gjøre hos de aller fleste virksomheter.

Vi gjennomfører helseundersøkelser i distrikt i nesten hele landet. Grønn Jobb Bedriftshelsetjeneste opplever meget gode tilbakemeldinger på helseundersøkelser utført ute i den enkelte virksomhet, gjennomføringen oppleves av bedriftsledere som effektiv, enkel og kostnadsbesparende.

Ta en prat med oss

Ruben Blix
Ruben Blix
Ruben Blix er kvalitetskoordinator og bedriftssykepleier i Grønn Jobb BHT.

Relaterte innlegg

Støy – påvirker det deg i hverdagen?

Lurer du på om støy påvirker din arbeidsplass? Som bedriftshelsetjeneste er vi ofte ute og gjennomfører kartleggingsbesøk og vernerunder på arbeidsplasser. I den forbindelse ser vi ofte på støyforholdene på arbeidsplassen. 

Spørsmål og svar | Når rus- og spillavhengighet blir et arbeidsmiljøproblem

I dette blogginnlegget deler vi noen spørsmål og svar fra webinaret vi holdt, som hadde tema "Når rus- og spillavhengighet blir et arbeidsmiljøproblem".

Bruk av egenmelding når arbeidstaker er fraværende grunnet egen sykdom

Som HMS-rådgiver i bedriftshelsetjenesten, får jeg ofte spørsmål rundt emnet egenmelding fra både daglig ledere, verneombud og arbeidstakere.