Alle innlegg

Pass på hørselen din!

Av bedriftslege Jørn Klepper

 

Om hørselsskader

Vi tester hørselen din ved målrettede helseundersøkelser i larmende yrker. Støyskader er en av de hyppigst meldte yrkesskadene i Norge.

Det er ekstremt viktig å bruke hørselvern enten man er metallarbeider, jeger, skogsarbeider, bonde, snekker, anleggsarbeider eller industriansatt. Det slurves fortsatt mye, selv om mange er blitt flinke!

Forskning har vist at hørselsvern alltid må brukes, når man er i støyende omgivelser.

øreklokker-beskytter-hørselen-din

 

”Men jeg skulle bare….” sier folk. Skulle bare borre litt, spikre litt eller bruke vinkelsliper noen minutter! Det holder ikke! Skaden kan være gjort.

 

mann-som-jobber-uten-ørebeskyttelse

Privat øvelsesskyting, rockekonsert – og jobbstøy – kan drepe noen hørselceller i sneglehuset i det indre øret.

De blir dessverre ødelagt for alltid.

Det er også en forbigående tilleggsnedsettelse i noen timer. Derfor skal ansatte ikke ha vært støyutsatte like før undersøkelsen. Da vil testen ofte vise litt for dårlig resultat.

Og det er litt urettferdig,  for noen arbeidstakere tåler en del støy, andre blir fort skadet. Alle mennesker er skrudd sammen litt forskjellig. Litt urettferdig, men sånn er det.

 

Jørn portrettBedriftslege Jørn Klepper

En liten godnyhet

For 30-40 år siden ble svært mange ører ødelagt i arbeidet.

Nå er forholdene alt i alt mye bedre. Larmskader fra arbeidet er ikke lenger den viktigste årsaken til nedsatt hørsel. Det er økende alder.

Alderen sniker seg innpå enten vi vil eller ikke – men privatstøy og jobbstøy kan vi hindre.

Det å dempe kilden – det vil si hindre støy – er arbeidsgivers prioritet nummer en. Å bruke personlig hørselvern er den enkeltes førsteprioritet. Det er ditt eget bidrag til å bevare hørselen. Bruk effektive øreklokker. Ørepropper har som regel for dårlig effekt.

Pass på hørselen din!

Jørn Klepper
Jørn Klepper
Jørn Klepper er vår bedriftsoverlege og spesialist i arbeidsmedisin. Blant annet forfatter av "Internkontrollhåndboken", utgitt av Arbeidsmiljøforlaget

Relaterte innlegg

Ønsker du tips til en bedre medarbeidersamtale?

Føler du som leder at du får lite ut av medarbeidersamtalene? Da er du ikke alene – mange ledere gjør det. Men frykt ikke, det skal nemlig ikke så mye til før medarbeidersamtalen blir et nyttig og effektivt styringsverktøy, både for deg som leder og dine medarbeidere. I dette blogginnlegget gir vi deg våre beste tips til en bedre medarbeidersamtale.

Støy – påvirker det deg i hverdagen?

Lurer du på om støy påvirker din arbeidsplass? Som bedriftshelsetjeneste er vi ofte ute og gjennomfører kartleggingsbesøk og vernerunder på arbeidsplasser. I den forbindelse ser vi ofte på støyforholdene på arbeidsplassen. 

Spørsmål og svar | Når rus- og spillavhengighet blir et arbeidsmiljøproblem

I dette blogginnlegget deler vi noen spørsmål og svar fra webinaret vi holdt, som hadde tema "Når rus- og spillavhengighet blir et arbeidsmiljøproblem".