Fagblogg

Fagblogg

 Tips og forklaringer om HMS, arbeidsmiljø og ledelse.
Alle innlegg
Publisert 16.03.2020

Hvilke grep kan arbeidsgiver gjøre i forbindelse med Coronaviruset?

Corona-relatert 

Lurer du på hva du skal gjøre vedrørende permitteringer, sykemeldte ansattespørsmål om normal drift og forespørsler om hjemmekontor? 

Vi forsøker her å lage en redegjørelse for hvilke grep man skal ta som arbeidsgiver. 

Sist oppdatert 16.03.2020 

Mann med papir

Kriterier for permitteringer

Permittering er et virkemiddel som fritar arbeidsgiver for lønnsplikt når man vet at arbeidsstans er midlertidig. Dersom arbeidsstans er vedvarende er det oppsigelse som er rett virkemiddel.

Permittering kan enkelt forklares med at det er bedriftens forhold som gjør at det er arbeidsstans, og ikke den ansatte som er grunn i det.  

Det kan være 100% permittering, eller delvis. I perioden vi er i nå er åpnet for å gi dagpenger til permitterte ned til permitteringsgrad på 40%.  

Permitteringer skal være saklig begrunnet. Dette kan være kostnadsrelatert, oppdragsrelatert, eller lønnsrelatert.  

Last ned skjema: Varsel om permittering

 

Sykemeldte ansatte

Dersom du som arbeidsgiver ønsker å sende noen hjem som syk, skal det foreligge symptomer, eller den ansatte skal imøtekomme kriterier for å være i karantene.

På samme måte, så har en ansatt krav på sykepenger dersom den ansatte viser sykdomstegn eller er plassert i karantene grunnet andre kriterier for å være i karantene. (Arbeidsgivere er oppfordret til å akseptere egenmelding på 14 dager av helseministeren)

Arbeidsgiverperioden er redusert til 3 dager.

 

Hjemme med barn

Ansatte som ikke kan møte på jobb grunnet pass av barn som er tatt ut av skole har rett til omsorgspenger.

 

Hjemmekontor

Helseministeren anbefaler virksomheter som kan utføre arbeidsoppgavene sine via hjemmekontor uten vesentlige heftelser, om å gjøre dette.

Dersom dette innføres stilles det krav til at arbeidstakerne fortsatt kan arbeide i henhold til arbeidsavtalen sin, for at arbeidstakers lønnsplikt skal opprettholdes.

Dersom man er i karantene, er hjemme med barn, eller ikke kan utføre arbeidsoppgavene sine, er det ikke anbefalt å beordre hjemmekontor.

 

Opprettholde normal drift

Dersom arbeidstakere ikke er satt i karantene, arbeidsplassen din ikke er beordret stengt, og arbeidsplassen er utformet slik at anbefalingene til FHI vedrørende smittevern kan opprettholdes er det ingen problematikk i å opprettholde normal drift.

Arbeidstakere bør oppfordres til å kun reise mellom hjemmet og arbeidet, og eller følge retningslinjer som fortløpende oppdateres av folkehelseinstituttet.

Arbeidsgiver skal risikovurdere biologisk smittefare, og sette i gang forebyggende tiltak tilpasset etter risikoforholdene. 

Last ned gratis mal for kartlegging og risikovurdering av biologisk smittefare

Risikovurdering - Biologisk smittefare

 

Dine rettigheter som arbeidsgiver og arbeidstaker: 

 

Permitteringer:

  • Varslingsplikt er redusert til 2 dager
  • Lønnsplikt er redusert til 2 dager
  • Ansatte mottar full lønn i 20 dager før de går over på dagpenger

Sykepenger:

  • Arbeidsgiverperioden er redusert til 3 dager (gjelder også frilansere og selvstendig næringsdrivende)
  • Egenmeldingsperioden er forlenget til 14 dager (mtp. sykepengerettigheter fra NAV anbefaler vi inntil videre å sørge for sykemelding fra fastlege, inntil ny informasjon foreligger)

Omsorgspenger:

New call-to-action

(Lovendringer behandles to ganger i Stortinget. Derfor må noen av tiltakene opp til ny votering torsdag 19.03. – Oddbjørn Hasle-Finstad)

Publisert 16.03.2020
Oddbjørn Hasle-Finstad
Oddbjørn Hasle-Finstad
Oddbjørn Hasle-Finstad er en erfaren HMS-rådgiver, med bred kompetanse innen helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Oddbjørn jobber som rådgiver ut mot våre kunder i bedriftshelsetjenesten, og som kursinstruktør.

Relaterte innlegg

5 ting du bør tenke på før du velger HMS-system

Dersom du har bestemt deg for å investere i et nytt HMS-system er det mange ting du skal ta stilling til. Det finnes utallige systemer der ute og det kan være vanskelig å orientere seg. I dette innlegget viser vi deg 5 ting du bør tenke over før du velger HMS-system.

Sykepleieren svarer på 5 myter om førstehjelp

Når det kommer til førstehjelp vil situasjonen alltid ha mye å si for hvordan du skal gå frem.  Noen ting går derimot ofte igjen, erfarer bedriftssykepleier Kine Kjellemo. Her svarer hun på 5 vanlige myter om førstehjelp.

HR-sjefens 5 tips til en bedre medarbeidersamtale [+ gratis webinar]

Føler du som leder at du får lite ut av medarbeidersamtalene? Da er du ikke alene – mange ledere gjør det. Men frykt ikke, det skal nemlig ikke så mye til før medarbeidersamtalen blir et nyttig og effektivt styringsverktøy, både for deg som leder og dine medarbeidere. I dette blogginnlegget gir vi deg våre beste tips til en bedre medarbeidersamtale.