Alle innlegg

10 Corona-tips for håndverkere

 Corona-relatert 

Som bedriftshelsetjeneste har vi de siste dagene fått mange spørsmål om hvordan forebygge og redusere risiko for smitte av håndverker-bedrifter. Her er våre 10 tips.

> Du kan også laste ned disse 10 punktene som PDF her.

Det kan være andre risikoforhold i din virksomhet,  så vi anbefaler å gjennomføre en risikovurdering opp mot biologisk smittefare.

> Last ned gratis mal risikovurdering opp mot biologisk smittefare

Det anbefales også av deg som arbeidsgiver å følge med offentlige nasjonale nettsider, som f.eks www.arbeidstilsynet.nohelsenorge.no for å følge med på om det skjer endringer i anbefalinger, som kan ha innvirkning på din arbeidsplass.

1. Hold deg hjemme om du ikke føler deg frisk

Ansatte skal ikke gå på jobb dersom man ikke føler seg frisk. Har man fått karantene, skal man selvfølgelig holde seg hjemme!

Mann med papir

2. Unngå å samle mange i samme rom

Unngå morgenmøte med mange tilstede i samme rom, eller hold det utendørs. Ha gode interne vaskerutiner på utvendige og innvendige dørhåndtak og toalett. Dette gjelder også ute på byggeplass. Brakker bør ha mulighet for håndvask, eller desinfeksjon.

 

3. Gjennomfør en risikovurdering

Gjennomfør en risikovurdering/sikker jobb-analyse før oppdraget for å vurdere om det er hensiktsmessig at oppdraget gjennomføres eller flyttes til en ny dato. Last ned en mal her for risikovurdering.Risikovurdering - Biologisk smittefare

4. Bruk personlig verktøy

Sørg for at ansatte benytter personlig verktøy for å unngå berøringer av andre ansatte. Dersom dette ikke er mulig, sørg for at gripeflater på verktøy rengjøres grundig med vann og såpe. Selvfølgelig: Sørg for at elektrisk verktøy er avslått/ikke tilkoblet strøm under rengjøring.

 

5. Vask kontaktflater

Be de ansatte ta ansvar og vaske over kontaktflater i servicebil med vann og såpe. Dette gjelder utvendig og innvendig. Innvendig, så gjelder dette ratt, girspak (manuell eller automat) og alle håndtak. Berøringsskjermer i bil kan vaskes med microfiberklut med forsiktig blanding vann/såpe dersom desinfeksjonsservietter ikke er tilgjengelig.

> Les også: Desinfisering og rengjøring for forebygging av Coronasmitte

Desinfesering og rengjøring - temasidebilde

6. Følge FHI sine anbefalinger om håndvask

Alle ansatte skal følge Folkehelseinsituttet sine anbefalinger om grundig håndvask med såpe i minimum 30 sekunder før hvert oppdrag og før måltider. Ved bruk av desinfeksjonsmiddel, er det viktig at hånden fuktes godt, slik at alle flater blir godt desinfisert. Hele hånden skal være synlig fuktig et par sekunder.

Gi informasjon til de ansatte at negler skal klippes og at ringer ikke skal benyttes. Dette for å sikre lettere og bedre håndhygiene. Ha tilgjengelig vanndunk/flaske og såpe tilgjengelig i bil.

> Les også: 5 tips for å forebygge smitte i arbeidsmiljøet

Vasker hender corona

7. Hold minimum 1 meter avstand

Hold minimum 1 meter avstand til kunder eller andre ute på prosjekt. Unngå å håndhilse. Ikke utfør arbeider hjemme hos mennesker som har fått påvist smitte, eller sitter i karantene.

8. Vask telefoner og nettbrett

Sørg for at telefoner og nettbrett er vasket. Dersom overflate er påsatt beskyttelsesdeksel er det liten fare for at berøringsskjerm skal ta skade. Husk å slå av apparatet i forkant av rengjøring.

Nettbrett

9. Benytt albuen når du skal åpne dører

Forsøk å benytt albuen når du skal åpne dører. Dersom du må berøre kodeknapper/tastatur ute hos kunder, så kan du benytte en kulepenn.

 

10. Fordel spisepauser 

Fordel spisepauser i brakker, slik at det er mulig å ha en meter mellom hver ansatt. Utstyr som kaffekanner, bestikk o.l bør være personlige. Benytt engangskopper, engangsbestikk osv, og ha gode rydde- og renholdsrutiner både i spise- og sanitærbrakke.

 

Last ned PDF med disse punktene her

10 Corona-tips for håndverkere

Sunn fornuft

I tillegg til disse 10 punktene, så bruk sunn fornuft! Hvis du er i tvil om hvordan du skal håndtere en situasjon, velg den strategien du tror er best egnet for å unngå spredning av smitte.

 

Vernerunder

Krav til utforming av arbeidsplasser er også gjeldene på en byggeplass, og å kontrollere at spiseplasser, sanitær-tilbud og renhold er i varetatt kan være lett å «glemme».

Vi har lagd et vernerundeskjemaet som skal hjelpe deg med å forsikre at utformingen av arbeidsplassen er i samråd med arbeidsplassforskriften.

Les mer om vernerunder og last ned gratis skjema her
Vernerundeskjema - Mail Bilde

Peter Sund
Peter Sund
HMS-rådgiver og daglig leder i Grønn Jobb BHT.

Relaterte innlegg

7/7 Ferie-serie: Spørsmål og svar | Ferie

I syvende og siste innlegg i vår serie om ferie besvarer vi en rekke spørsmål som dukket opp i forbindelse med vårt webinar om ferie.  Få tilgang til hele webinaret: Dette må ledere vite om ferie

6/7 Ferieplanlegging og god personalpolitikk

Sjette artikkel i vår artikkelserie handler om ferieplanlegging og god personalpolitikk. Denne delen holdes av Rebecca Skauge, HR-sjef i Grønn Jobb.

5/7 Ferie-serie: Ferie i oppsigelsestiden

Dette er femte artikkel i bloggserien om ferie. I denne artikkelen tar vi for oss ferie i oppsigelsestiden. Hvilke regler gjelder her?