Alle innlegg

1/7 Ferie-serie: Grunnleggende om ferie

Nå nærmer det seg sommer og ferie for mange. Derfor legger vi ut en "Ferie-serie" med artikler med litt informasjon om ferie, og ting som er viktig å vite om emnet. Ferie-serien er basert på webinaret vi hadde om ferie i Fagbank.no.

Wide snutt - Ferieloven intro

 

Første artikkel handler litt grunnleggende om ferie. Det er ferieloven som regulerer retten til ferietid og feriepenger, så derfor starter vi aller først med litt om ferieloven.

Det er HMS-verneingeniør Peter Sund som holder hovedbolken av webinaret, med innspill fra HMS-rådgiver Oddbjørn Hasle-Finstad. Senere i serien får du høre mer om ferieplanlegging og personalpolitikk fra HR-sjef, Rebecca Skauge.

 

 

Se hele webinaret: Dette må ledere vite om ferie

 

Ferieloven som utgangspunkt

Det er mange som lurer på det med ferie, så det er litt av grunnen til at vi tar opp litt forskjellige ting her, innleder Peter. For selv om ferieloven ikke er den største loven, så er den en viktig en. På samme måte er det ikke så mange kapitler, men det er mange misforståelser og spørsmål, påpeker han. 

Ferieloven trådte i kraft 1. januar 1990, men ble bestemt i 1988. Siden den gang har det skjedd noen endringer.

– I 2010 for eksempel var det noen som kanskje ble litt overrasket, som ikke hadde fått tatt ut ferie og krevde ferien betalt ut, da det hadde kommet inn en ordning som gjorde at man ikke fikk betalt ut den ferien man ikke hadde tatt, men den ble overført til neste år, forteller Peter, før han fortsetter: 

– I 2014 kom det en litt tilsvarende korrigering på loven. Dersom du hadde vært sykemeldt eller ute i permisjon, da hadde man heller ikke krav på å få utbetalt den ferien man ikke tatt, men den ble heller overført til neste år.

Ferieloven regulerer retten til ferietid og feriepenger. Det er lovens formål å sikre disse rettighetene, sier Peter.

Peter og Oddbjørn - Bildeserie 7

Plikter med ferietiden

– Her i ferieloven er det bestemt at arbeidsgiver i grunn skal sørge for at arbeidstaker gis ferietid. Så er det på samme måte bestemt at arbeidstakeren plikter å avvikle ferietiden hvert år, forteller Peter.

Begge parter har, ganske enkelt forklart, et ansvar for at ferietiden gis og avvikles – i henhold til ferielovens bestemmelser. 

Peter forteller at ferieloven er bygget opp slik at den kan ikke avvikes fra arbeidsgivers side til skade for arbeidstakeren. 

 

Se hele webinaret: Dette må ledere vite om ferie

Oppbygging av feriepenger

Oppbygging av feriepenger trenger heller ikke være så vanskelig å forstå.

– Det er i tillegg bygget opp sånn at det er det foregående ferieåret, altså foregående kalenderåret, som er opptjeningsår for inneværende ferieår. Det året vi er inne i nå for eksempel, 2020,  er opptjeningsår for feriepenger 2021. Ferieåret følger da kalenderåret, forklarer Peter.  

 

 

Få med deg neste artikkel: 2/7 Ferie-serie: Hvor lang er ferietiden?

 

New call-to-action

Simon Olsen
Simon Olsen
Simon er kommunikasjonsrådgiver i Grønn Jobb. Han har en mastergrad i samfunnskommunikasjon fra UiA og lager blant annet innhold til fagbloggen vår.

Relaterte innlegg

Må du holde medarbeidersamtaler?

Noen stiller seg spørsmålet om medarbeidersamtaler er meningsløst. Er det et krav i loven til å holde medarbeidersamtaler?

Hva er HACCP og internkontroll mat?

HACCP er en stor del av internkontrollen for næringsmiddelindustrien, men det kan være vanskelig å vite hva som gjelder for din bedrift. Her har vi forklart hva HACCP er, hvorfor det er relevant for deg og hvordan du bruker det i bedriften din.

7/7 Ferie-serie: Spørsmål og svar | Ferie

I syvende og siste innlegg i vår serie om ferie besvarer vi en rekke spørsmål som dukket opp i forbindelse med vårt webinar om ferie.  Få tilgang til hele webinaret: Dette må ledere vite om ferie